Bodylifting
Wat is het?
Bariatrische chirurgie (gastric bypass, maagverkleining of maagband) en recentelijk ook geneesmiddelen (Ozempic en Rybelsus) leiden tot uitgesproken vermagering bij patiënten met overgewicht. Deze evolutie heeft een invloed op de huid en het algemeen voorkomen van lichaam en/of aangezicht.
Voor wie?
Geschikte kandidaten voor deze ingreep zijn patiënten met een stabiel gewicht maar met overtollige huid en/of hardnekkig vetweefsel op specifieke plaatsen. Algemeen is uw huid zijn elasticiteit verloren en zijn bepaalde lichaamsdelen ook hun stevigheid verloren.
Hoe gaan we te werk?
Verschillen treden op van persoon tot persoon en kunnen betrekking hebben op de armen, de borsten, de buik en rug, de dijen alsook de hals en het aangezicht. Alle zones kunnen specifiek benaderd worden, afgestemd op uw individuele behoefte en kunnen in de andere topics teruggevonden worden.
Verschillende figuurcorrigerende ingrepen kunnen gecombineerd worden, hierdoor wordt de kostprijs lager en de herstelperiode korter. Dr. Brondeel zal met u bekijken welke ingrepen het best worden gecombineerd voor een ideaal resultaat met de minste ongemakken en de kortste revalidatieperiode.
Hier gaan we dieper in op een ingreep die vaak nodig is bij massive weight loss patients, de bodylift. Deze heeft voornamelijk betrekking tot de rug en kan ofwel het boven of het onderlichaam liften.
Indien nog uitgesproken vetophopingen ter hoogte van de bovenrug bestaan, kan liposuctie van deze zone een oplossing zijn. Bijkomend huidoverschot zal chirurgisch gecorrigeerd moeten worden via een upper bodylift. Hierbij wordt de huid ter hoogte van de bovenrug weggenomen om de contour te verbeteren en de bovenrug te verstrakken. Het litteken zit goed verscholen in het bh-bandje en staat vaak in verbinding met het litteken van de borstcorrectie in de borstplooi.
Huidoverschot ter hoogte van de onderrug kan samen met een circulaire abdominoplastie weggenomen worden maar vaak is er ook een lift nodig van het onderlichaam. Afhankelijk van de mate van de lift zal het litteken zich bevinden net boven ronding van de bil. Indien de lifting meer uitgesproken is zal het litteken zich vaak in het midden van het achterwerk bevinden.
De ingreep
Bodylifting gebeurt onder algemene narcose en neemt gemiddeld twee à drie uur in beslag. Alle wonden zijn inwendig gehecht en bedekt met een laagje lijm, hierdoor kan u na de ingreep gewoon douchen. Er zullen ook drains geplaatst worden die het overtollige wondvocht afvoeren in de komende dagen. De opname in het ziekenhuis is twee à vier nachten.
Herstel en nazorg
Na de ingreep zijn de eerste dagen de lastigste, vandaar dat u deze ook in het ziekenhuis doorbrengt. Op deze manier kan een optimale pijnstilling bekomen worden en kan u ondersteuning verwachten waar nodig. De dag na de ingreep zal u al gemotiveerd worden om uit bed te komen; een snelle mobilisatie staat namelijk gelijk aan een vlotte revalidatie. De drains worden verwijderd op geleide van de drainage maar in de overgrote meerderheid kan u naar huis zonder. We focussen te allen tijde op het vermijden van bloedklonters in de aders, dit door snelle mobilisatie, het dragen van steunkousen en het toedienen van bloedverdunnende injecties. Deze injecties kunnen in specifieke gevallen thuis nog even worden verdergezet. Door de huidlijm is er geen wondverzorging of thuisverpleegster nodig en meestal zijn de wonden na een tweetal weken volledig geheeld. Op de eerste controle afspraak (na twee weken) zal er dan ook na goedkeuring van dr. Brondeel kunnen gestart worden met littekenzorg om een optimaal esthetisch resultaat te bekomen. Dagelijkse activiteiten kunnen, op geleide van de pijn, vrij snel na de ingreep hernomen worden. Afhankelijk van uw professionele activiteit, moet u rekening houden met een volledige werkongeschiktheid van ongeveer vier weken. Ook sporten en zware inspanningen moeten vier à zes weken vermeden worden. Een opvolgconsultatie wordt voorzien na twee weken en na een 2tal maanden. Het eindresultaat zal ongeveer te zien zijn na een vier à zes maanden.
Mogelijke risico's en complicaties
De meest voorkomende complicaties bij een bodylift zijn kans op wondinfectie, nabloeding en/of slechte wondheling met bijbehorend onesthetisch litteken.
Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er potentiële complicaties en risico’s verbonden aan een buikwandcorrectie. Het is belangrijk op te merken dat niet alle patiënten dezelfde ervaring hebben, en de risico’s variëren van persoon tot persoon. De meest voorkomende complicaties bij een bodylift zijn kans op wondinfectie, nabloeding en/of slechte wondheling met bijbehorend onesthetisch litteken. Verder kan er een verandering optreden van huidgevoeligheid in de geopereerde zones. Deze is vaak tijdelijk van aard maar kan in sommige gevallen langdurig zijn. In uiterst zeldzame gevallen kan een diepe veneuze bloedklonter in de benen optreden alsook het afsterven van de huid ter hoogte van de buik door verminderde bloedtoevoer. Er wordt echter steeds gestreefd de kans op al deze complicaties tot het minimum te herleiden. Het is verder van cruciaal belang dat de instructies na de ingreep nauwgezet gevolgd worden alsook het nakomen van de follow-up afspraken zodat eventuele complicaties onmiddellijk met dr. Brondeel besproken kunnen worden en er navenant gereageerd kan worden.
Kosten
De kosten worden tijdens de consultatie besproken en zijn afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep. Soms kan een gedeeltelijke terugbetaling van de mutualiteit bekomen worden. De grootteorde van de kosten liggen in lijn met de actuele prijzen voor esthetische chirurgie en u ontvangt steeds een eerlijke en gedetailleerde prijsofferte. Indien u graag al een idee had van de kost kan u steeds een aanvraag indienen via onze website.