top of page

Borstreconstructie

Wat is het?

Een borstreconstructie is een chirurgische ingreep met als doel de vorm en het uiterlijk van de borst te herstellen bij mensen die een borst of een deel ervan hebben verloren.

 

Verlies van een borst kan een ingrijpende gebeurtenis zijn met aanzienlijke impact op verschillende aspecten van het leven, zoals fysiek en emotioneel welzijn, zelfbeeld en zelfvertrouwen. Een borstreconstructie kan bijdragen aan het herstellen van deze aangetaste aspecten en het terugbrengen van balans in het leven.

Voor wie?

Elke vrouw die een volledige of gedeeltelijke borstamputatie heeft ondergaan of zal ondergaan, komt in aanmerking voor een borstreconstructie. Borstkanker is de meest voorkomende reden voor een borstamputatie. Daarnaast kiezen ook gezonde vrouwen met een verhoogd risico, zoals diegenen met BRCA1- of BRCA2-mutaties, soms voor een preventieve borstamputatie om het risico op borstkanker te verminderen. Vrouwen die een borstsparende ingreep hebben gehad met aansluitende radiotherapie en jaren later te maken krijgen met vorm- of volumeveranderingen, kunnen ook profiteren van een borstreconstructie.

 

Naast kanker kunnen niet-kanker gerelateerde aandoeningen, zoals ernstige infecties of trauma, eveneens redenen zijn voor een borstamputatie. Zelfs goedaardige borstgezwellen die de borst dusdanig vervormen of beschadigen dat verwijdering noodzakelijk is, kunnen leiden tot een borstamputatie om het probleem op te lossen.

Hoe gaan we te werk?

 

De manier waarop een borst wordt gereconstrueerd is afhankelijk van de voorafgaande borstingreep, de algemene toestand van de patiënte en de individuele voorkeur. Er zijn grofweg twee hoofdtypen van borstreconstructies, hetzij met eigen weefsel of met behulp van een implantaat. Dr. Brondeel zal alle mogelijkheden, mét voor en nadelen, bespreken en dan samen met u beslissen welke ingreep voor u de ideale keuze is. 

EIGEN WEEFSEL:

 

De borst kan gereconstrueerd worden met eigen weefsel. Hierbij hebben we de keuze uit drie verschillende soorten reconstructies.

 

Lipofilling

  • Indien Indien u een volumeverlies hebt geleden ter hoogte van de borst zonder verlies van huidweefsel, kan er geopteerd worden om het volumegebrek op te vullen met eigen vetweefsel door middel van lipofilling. Dit is geschikt voor patiënten met beperkt borstverlies na bijvoorbeeld tumorectomie.

  • De reversed expansion techniek kan de gehele borst reconstrueren door middel van lipofilling. Indien u een beperkte cupmaat hebt en de huid over de borst bewaard is gebleven bent u hiervoor de ideale kandidate. Een expander of tijdelijke prothese wordt na mastectomie geplaatst om de huid op spanning te houden. Het vet wordt dan in verschillende sessies geïnjecteerd, waarbij de expander geleidelijk wordt verminderd.

DIEP-flap reconstructie

  • Ideaal voor vrouwen met een klassieke mastectomie waarbij zowel het borstklierweefsel als de overliggende huid is verwijderd. De techniek gebruikt eigen vetweefsel en reconstrueert tegelijkertijd ook de verloren huid. Meestal worden beide componenten weggenomen ter hoogte van de buik. Hierbij worden de bloedvaten, die de weefselflap in leven houden, opgezocht en meegenomen in de reconstructie. De bloedvaten worden dan via een microchirurgische techniek opnieuw aangekoppeld aan bloedvaten ter hoogte van de borstkas. Het gedeelte dat wordt weggenomen aan de buik is hetzelfde weefsel dat we zouden wegnemen bij een buikwand correctie. Het litteken bevindt zich dan rond de navel en laag op de buik, waardoor het perfect in een slip of bikini te verstoppen is. Hoewel dit een complexe ingreep is mag u zich hierdoor niet laten afschrikken. Een reconstructie door middel van een diepflap is immers een stabiele reconstructie met onmiddellijk resultaat. De initiële ingreep is zeker zwaarder en vraagt een langere revalidatie dan de andere soorten reconstructies maar is stabiel in de tijd en het resultaat is levenslang. De ingreep is veilig en de kans op problemen ter hoogte van de connectie van de bloedvaten is klein. 

 

Reconstructie door middel van een rugspierflap

  • Indien er een huidtekort is ter hoogte van de borst en een diepflap reconstructie niet mogelijk is kan de borst met deze techniek gereconstrueerd worden. De borst wordt dan gereconstrueerd met spier-en huidweefsel van de rug en wordt ook wel een latissimus dorsi flap genoemd. Het litteken loopt dan op de rug en wordt op de plaats van het bh-bandje geplaatst worden. Bij deze techniek is er geen microchirurgische connectie nodig want de flap blijft zijn bloedvoorziening krijgen vanuit de rug. De procedure is dus sneller en het risico van afsterven van de flap is kleiner. Echter moeten we wel vermelden dat er soms zwakte of ongemakken ter hoogte van de rug kunnen waargenomen worden daar de rugspier aan één zijde wordt weggenomen. Soms kan dit gecombineerd worden met een prothese om de cupmaat te vergroten. Deze reconstructie is niet de eerste keuze van dr. Brondeel maar kan in specifieke gevallen wel de oplossing bieden.


 

IMPLANTATEN:

 

Sommige vrouwen wensen geen reconstructie met eigen weefsel en opteren voor een reconstructie door middel van een implantaat. 

 

  • Plaatsing van de prothese: Indien de huid van de borst bewaard is gebleven, kan de prothese de plaats van de borstklier innemen. De prothese kan voor of achter de borstspier worden geplaatst, afhankelijk van de kwaliteit van de overliggende weefsels. Deze reconstructie is eenvoudig, heeft een korte operatieduur en een kortere opnameperiode dan een reconstructie met eigen weefsel. Er zijn geen extra littekens nodig.

  • Kwaliteit van bedekking: Bij het overgrote deel van de patiënten is de bedekking van de prothese echter beperkt, bestaande uit huid, een dun laagje vetweefsel en soms een stukje spier. Dit kan resulteren in zichtbare protheseranden, een mogelijk kouder aanvoelende borst en uiteindelijk een minder natuurlijk resultaat. Er is ook een verhoogd risico op complicaties zoals kapselcontractuur, infecties, rupturen en malpositionering bij een prothesereconstructie.

 

De initiële investering is dus minder zwaar en korter dan een reconstructie met eigen weefsel, maar de kans op heringrepen in de toekomst zijn een stuk groter.

 

  • Verbetering van bedekking met lipofilling: Om de bedekking van de prothese te verbeteren, kan lipofilling worden toegepast. Meer informatie hierover is te vinden in het onderdeel 'lipofilling'.

  • Expander bij onvoldoende weefsel: Als er onvoldoende weefsel op de borstkas aanwezig is en de patiënt niet bestraald is, kan een expander worden geplaatst. Dit is een specifiek type implantaat dat leeg wordt ingebracht en geleidelijk wordt opgeblazen over enkele maanden tot het gewenste volume is bereikt. Het weefsel op de borstkas wordt tijdens deze periode dunner, wat de bedekking verder beperkt en het risico op problemen vergroot. Een reconstructie op deze manier is slechts in beperkte gevallen toepasbaar.

De ingreep

 

Een borstreconstructie kan aansluitend op borstamputatie en dus tijdens dezelfde ingreep uitgevoerd worden. Dit wordt dan aangeduid als een ‘primaire borstreconstructie’. Dit heeft als voordeel dat de vorm en het uiterlijk van de borst onmiddellijk worden hersteld, waardoor u geen periode met een platte borstkas hoeft te doorstaan. Door deze gecombineerde ingreep wordt niet alleen een operatie bespaard, maar ook de hersteltijd wordt samengevoegd. De haalbaarheid van een primaire reconstructie hangt af van factoren zoals de grootte, locatie en het stadium van borstkanker. Uw gynaecoloog of borstchirurg zal deze mogelijkheid met u bespreken. U zal dan voor de amputatie ook bij mij langskomen om de reconstructiemogelijkheden te bespreken en een gepaste datum te zoeken.

 

Indien een primaire reconstructie niet mogelijk is, vaak vanwege verdere nabehandelingen, wordt gesproken van een ‘secundaire reconstructie.’ In dit geval zal de borstamputatie eerst plaatsvinden, gevolgd door een reconstructie die pas ten vroegste zes maanden na voltooiing van chemotherapie of radiotherapie wordt gepland.

Herstel en nazorg

 

Het herstel en de nazorg van een borstreconstructie zijn natuurlijk afhankelijk van het type borstreconstructie en zullen dan ook uitvoerig worden besproken tijdens het consult, zodra het type reconstructie is vastgesteld. Zoals eerder vermeld, vereist een prothesereconstructie een kortere revalidatieperiode dan een reconstructie met eigen weefsel, maar op langere termijn zijn er mogelijk meer heringrepen nodig.

 

Naargelang het initiële resultaat kan bij zowel een prothesereconstructie als een reconstructie met eigen weefsel een aanvullende ingreep enkele maanden na de initiële reconstructie nodig zijn. Dit varieert van kleine correcties zoals een tepelreconstructie of lipofilling om beperkte onregelmatigheden weg te werken, tot symmetrisatie van de gezonde borst door middel van een verkleining of lifting. Er wordt altijd gestreefd naar een esthetisch aantrekkelijk resultaat met zo min mogelijk aanvullende ingrepen.

Mogelijke risico's en complicaties

 

De mogelijke risico’s en complicaties werden reeds toegevoegd aan elk type van borstreconstructie bovenstaand.

Kosten

 

Een borstreconstructie wordt volledig terugbetaald, onafhankelijk van het type reconstructie. Er zal dan ook geen extra esthetische supplement worden aangerekend. 

AZ Sint-Lucas

Groenebriel 1

9000 Gent

 

Privépraktijk

Kortrijksesteenweg 689

9000 Gent

09 224 64 20

  • Instagram
bottom of page