Borstvergroting
Wat is het?
Een borstvergroting of augmentatie is een chirurgische ingreep waarbij het volume van de borsten wordt vergroot, resulterend in een stabiele en harmonieuze vorm. Net zoals bij te grote borsten kan het psychische aspect hier niet onderschat worden, dewelke vaak een grote invloed heeft op het zelfvertrouwen.
Voor wie?
Vrouwen die ontevreden zijn over het lage volume van de borst, asymmetrische borsten hebben of merkbare volumevermindering na zwangerschap, borstvoeding, gewichtsverlies of veroudering. Het verbeteren van het volume kan een significante impact hebben op het algemeen zelfbeeld en het lichamelijk welzijn.
Hoe gaan we te werk?
Er zijn drie manieren om een borst te vergroten. De eerste is de klassieke methode en, de meest voorkomende techniek; door middel van silicone implantaten. De borst kan ook vergroot worden door middel van eigen vetweefsel (lipofilling). De derde methode is een combinatie van de twee, hierbij kan er geopteerd worden voor een kleinere prothese, aangevuld met lipofilling, dewelke de hybride borstvergroting wordt genoemd.
IMPLANTATEN
Klassiek wordt de borst dus vergroot door middel van een prothese. Hierbij zal via een kleine incisie de prothese geplaatst worden in een ‘pocket’ die door dr. Brondeel wordt gecreëerd. De incisie bevindt zich in het overgrote gedeelte in de borstplooi en is daarom vrijwel onzichtbaar. De reden dat Dr. Brondeel voornamelijk deze toegangstechniek gebruikt is het feit dat op deze manier een directe toegang in de borstholte wordt gecreëerd, en zo een nauwkeurige controle over de plaatsing van het implantaat kan gebeuren. De ingreep is door de goede zichtbaarheid op het chirurgische veld ook een stuk veiliger. Verder treedt er via deze methode ook geen beschadiging op van de melkklieren, omdat we niet door de klier hoeven te gaan. De incisie kan zich ook bevinden langs de tepelhof of in de oksel. In beide gevallen gaan we door een minder ‘propere zone’ waardoor de kans op infectie hoger is. Langs deze toegangswegen is er ook minder controle over de creatie van pocket waarin de prothese zich zal bevinden. Via de tepelhof moet er ook doorheen de borstklier gegaan worden waardoor de melkgangen en het klierweefsel wordt beschadigd. Al deze redenen dragen ertoe bij dat deze niet de voorkeursmethoden zijn.
De prothese kan vóór of achter de spier geplaatst worden maar in het overgrote gedeelte wordt de prothese vóór de spier en dus achter de borstklier geplaatst.
Waarom prothese achter de spier?
Als de prothese achter de spier wordt geplaatst, is deze beter bedekt door het eigen weefsel, wat de kans op zichtbare of voelbare randen vermindert. Echter wegen de nadelen van deze techniek, zoals meer pijn en een langere hersteltijd, niet op tegen de voordelen. De 'animation deformity', waarbij het implantaat kan bewegen en vervormen bij het aanspannen van de borstspieren, is een typisch gevolg van deze plaatsing. Verder zal de borst, door de zwaartekracht en de veroudering beginnen zakken, de prothese blijft echter goed op zijn plaats achter de spier. Hierdoor ontstaat een discrepantie tussen tussen de prothese en de borst, leidend tot de ‘waterfall deformity’ waarbij de borst als het ware over de prothese zal glijden en u na verloop van tijd met een vreemd uitziende borst achterblijft. Om deze redenen kiest Dr. Brondeel er nooit voor om de prothese volledig achter de spier te plaatsen. In gevallen waarin de patiënt weinig klierweefsel heeft en er een risico is op zichtbaarheid van het implantaat, kan de 'dual plane' techniek worden toegepast, waarbij alleen de bovenpool van de prothese achter de spier wordt geplaatst. Hoewel deze techniek een betere bedekking aan de bovenzijde biedt en de animation deformity minder uitgesproken is, wordt het alleen uitgevoerd als er geen andere optie is, gezien de pijnlijkere aard ervan in vergelijking met plaatsing voor de spier.
Waarom prothese vóór de spier?
Het plaatsen van de prothese voor de spier is minder pijnlijk en geeft een snellere hersteltijd. Door de afwezigheid van de spier over de prothese heeft het aanspannen van de borstspier geen invloed op de prothese, waardoor een ‘animation deformity’ wordt vermeden. De prothese volgt verder het natuurlijke verouderingsproces van de borst, wat resulteert in een langdurig en natuurlijk uiterlijk zonder het risico van een ‘waterfal deformity’. In gevallen van weinig klierweefsel en mogelijke zichtbaarheid van de prothese kan gekozen worden voor ofwel de dual plane techniek (zoals boven beschreven) of wel lipofilling (hybride borstvergroting) waarbij de bedekking wordt vergroot door injecties met eigen vetweefsel.
Welke prothesen?
Er zijn twee typen borstimplantaten beschikbaar op de markt: silicone of zoutwaterimplantaten. Dr. Brondeel kiest echter uitsluitend voor silicone implantaten vanwege hun natuurlijker resultaat en zachter aanvoelen in vergelijking met zoutwaterimplantaten. Verder hebben deze laatste ook meer kans op rimpelingen of plooien, vooral bij magere vrouwen, waardoor ze zichtbaarder zijn. De angst voor mogelijke lekkage en verspreiding in het lichaam drijft soms de keuze van patiënten voor zoutwaterimplantaten. Dr. Brondeel gebruikt echter hoogwaardige siliconeprothesen met een interne structuur die niet kan ‘lekken’, zelfs niet na scheuren. Verder zijn er ook verschillende vormopties binnen de siliconeprothesen, waardoor de meest geschikte prothese gekozen kan worden op basis van individuele behoeften en wensen. Dr. Brondeel heeft echter een voorkeur voor de ergonomische prothesen met een uitzonderlijk soepele gel, dat de natuurlijke borst nauwkeurig nabootst. Dit heeft als gevolg dat er een rondere vorm zal worden aangenomen bij liggen en een meer druppelvorm bij staan, wat leidt tot een zeer natuurlijk aanvoelende borstvergroting.
LIPOFILLING
Zoals vooraf aangegeven, kan een borstvergroting ook worden uitgevoerd met eigen vetweefsel, waarbij dus geen gebruik wordt gemaakt van implantaten. Het vetweefsel dat we gebruiken om de borst te gaan vergroten wordt afgenomen door middel van liposuctie op een door u gekozen plaats. Dit wordt na afname gereinigd en geïnjecteerd ter hoogte van de borst. Dit resulteert in een volledig natuurlijke vergroting met minimaal risico op allergieën of afstoting van het materiaal. Bovendien zorgt het voor een natuurlijker en zachter uiterlijk van de borst zonder littekens, én verwijdert het ongewenste vetophopingen elders, leidend tot een gestroomlijnde lichaamscontour. Ondanks al deze voordelen zijn er ook enkele beperkingen. De hoeveelheid vetweefsel dat gereïnjecteerd kan worden, is beperkt, waardoor een vergroting van één cupmaat realistisch is. Indien u dus op zoek bent naar een aanzienlijke vergroting is dit niet de ideale keuze. Verder is het resultaat onvoorspelbaar, omdat slecht een deel (meestal tussen de 40 à 60%) van het getransplanteerde vetweefsel zal overleven. Een deel zal dus niet ingroeien en verdwijnen over een verloop van zes maanden. Hierdoor zal het eindresultaat dan ook maar na zes maanden te evalueren zijn. Na deze periode is het resultaat wel stabiel voor het leven, tenzij beïnvloed door een zwangerschap of gewichtsschommelingen. Door deze resorptie kan er ook een asymmetrie ontstaan tussen beide borsten. Zowel een hoge resorptiegraad als asymmetrie tussen de borsten kan leiden tot verschillende sessies, wat dan weer de uiteindelijke kost aanzienlijk doet stijgen.
HYBRIDE BORSTVERGROTING
Een hybride borstvergroting is de voorkeur van Dr. Brondeel en combineert zowel implantaten als lipofilling. Deze aanpak vermijdt veel van de nadelen van beide methoden en integreert hun voordelen. Het gebruik van een prothese zorgt voor een direct stabiel resultaat, maar door aanvulling met vetweefsel kan de prothese vaak een stuk kleiner zijn, wat de kans op complicaties verminderd. Deze methode biedt gedetailleerde vormverbeteringen voor een natuurlijker resultaat. Wanneer er weinig borstklierweefsel aanwezig is en er dus een verhoogd risico is op zichtbaarheid van de prothese, kan lipofilling toegepast worden om de bedekking te verhogen. Op deze manier vermijden we de noodzaak om de prothese gedeeltelijk achter de spier te plaatsen. Hoewel resorptie van het vetweefsel ook bij deze techniek zal optreden, zien we vaak een betere overleving doordat kleinere volumes op specifieke plaatsen worden geplaatst. Hierdoor zal er in de meeste gevallen geen bijkomende ingreep noodzakelijk zijn.

Correctie van een borstvergroting met een prothese achter de spier, drie jaar naar de ingreep. Door de animation deformity wordt de ‘pocket’ waarin de prothesen zitten geleidelijk aan groter en zullen ze dus na verloop van tijd in rust uit elkaar geduwd worden. Dit resulteert dan in wijd uit elkaar staande prothesen en een lege decolleté. Na plaatsing vóór de spier zien we een nauw aansluitende décolleté en een natuurlijker resultaat.

Correctie van een borstvergroting met een prothese achter de spier, drie jaar naar de ingreep. Door de animation deformity wordt de ‘pocket’ waarin de prothesen zitten geleidelijk aan groter en zullen ze dus na verloop van tijd in rust uit elkaar geduwd worden. Dit resulteert dan in wijd uit elkaar staande prothesen en een lege decolleté. Na plaatsing vóór de spier zien we een nauw aansluitende décolleté en een natuurlijker resultaat.

Correctie van een borstvergroting met een prothese achter de spier, drie jaar naar de ingreep. Door de animation deformity wordt de ‘pocket’ waarin de prothesen zitten geleidelijk aan groter en zullen ze dus na verloop van tijd in rust uit elkaar geduwd worden. Dit resulteert dan in wijd uit elkaar staande prothesen en een lege decolleté. Na plaatsing vóór de spier zien we een nauw aansluitende décolleté en een natuurlijker resultaat.

Correctie van een borstvergroting met een prothese achter de spier, drie jaar naar de ingreep. Door de animation deformity wordt de ‘pocket’ waarin de prothesen zitten geleidelijk aan groter en zullen ze dus na verloop van tijd in rust uit elkaar geduwd worden. Dit resulteert dan in wijd uit elkaar staande prothesen en een lege decolleté. Na plaatsing vóór de spier zien we een nauw aansluitende décolleté en een natuurlijker resultaat.

Veel mama’s ervaren veranderingen aan de borst na zwangerschap en borstvoeding. We zien vaak een verlies aan volume en doordat de huid van de borst hetzelfde is gebleven, krijgen ze een ‘hangende’ indruk. Om het volume te herstellen plaatste ik bij deze patiënte een prothese voor de spier met een incisie in de borstplooi. Het resultaat na drie maanden: opnieuw een volle en natuurlijk ogende borst met strakkere huid en de tepel automatisch op de juiste plaats.

Veel mama’s ervaren veranderingen aan de borst na zwangerschap en borstvoeding. We zien vaak een verlies aan volume en doordat de huid van de borst hetzelfde is gebleven, krijgen ze een ‘hangende’ indruk.

Veel mama’s ervaren veranderingen aan de borst na zwangerschap en borstvoeding. We zien vaak een verlies aan volume en doordat de huid van de borst hetzelfde is gebleven, krijgen ze een ‘hangende’ indruk.

Veel mama’s ervaren veranderingen aan de borst na zwangerschap en borstvoeding. We zien vaak een verlies aan volume en doordat de huid van de borst hetzelfde is gebleven, krijgen ze een ‘hangende’ indruk. Om het volume te herstellen plaatste ik bij deze patiënte een prothese voor de spier met een incisie in de borstplooi. Het resultaat na drie maanden: opnieuw een volle en natuurlijk ogende borst met strakkere huid en de tepel automatisch op de juiste plaats.
De ingreep
Tijdens de consultatie heeft u de mogelijkheid om het gewenste volume van borstvergroting te beoordelen met externe borstprothesen. Aan de hand van enkele metingen en het gekozen volume wordt dan in onderling overleg de ideale prothese gekozen. Ook de voor u meest ideale techniek zal door Dr. Brondeel op consultatie besproken worden. Tijdens dit consult zullen ook foto’s genomen worden voor uw dossier. Voor de ingreep zal u een echografie/mammografie moeten laten uitvoeren om eventuele vooraf bestaande borstproblematiek uit te sluiten.
Een borstaugmentatie gebeurt steeds onder algemene narcose en neemt gemiddeld één uur tot twee uur in beslag. Indien een prothese werd geplaatst is de plaats van inbrengen gehecht aan de binnenzijde en bedekt met een laagje lijm. Indien er ook lipofilling werd uitgevoerd zullen er kleine wondjes zijn zowel ter hoogte van de donorsites als de injectieplaats, dewelke zijn afgedekt met steristrips en een douchepleister. In beide gevallen kan u na de ingreep gewoon douchen. De opname in het ziekenhuis is via dagkliniek.
Herstel en nazorg
Een borstaugmentatie met een prothese voor de spier is over het algemeen goed te verdragen. Bij plaatsing via dual plane kan meer ongemak en pijn optreden, waarvoor extra pijnstilling nodig kan zijn. Direct na de ingreep zal de borst hoog en onnatuurlijk aanvoelen, in de weken na de ingreep zal de prothese uitzakken en een natuurlijker resultaat geven.
Na de ingreep is essentieel om de juiste steun- of sportbeha te dragen. Deze dient vier weken dag en nacht gedragen te worden. Indien er enkel lipofilling werd uitgevoerd is het verboden om druk op de borsten uit te oefenen en is het dragen van een bh uit den boze. Zoals eerder vermeld wordt er huidlijm aangebracht en is er dus geen wondzorg noodzakelijk, ook douchen is perfect mogelijk. De wondjes genezen over een verloop van twee en nadien kan er gestart worden met littekenzorg om een optimaal esthetisch resultaat te bekomen. Dagelijkse activiteiten kunnen snel worden hervat, maar het tillen van zware voorwerpen en overmatig gebruik van borstspieren moet worden vermeden. Afhankelijk van uw beroep moet u rekening houden met ongeveer één à twee weken volledige werkongeschiktheid. Sporten en zware inspanningen moeten zes weken worden vermeden. Opvolgconsultaties zijn gepland na twee weken, twee maand en na een half jaar. Het eindresultaat is zichtbaar na vier à zes maanden.
Mogelijke risico's en complicaties
Hoewel een borstvergroting met of zonder implantaten over het algemeen zeer veilig is zijn er zoals bij elke chirurgische procedure enkele complicaties en risico’s. Het is belangrijk op te merken dat niet alle patiënten dezelfde ervaring hebben, en de risico’s variëren van persoon tot persoon. Ingrepen aan de borst hebben geen nadelig gevolg voor de opsporing van borstkanker en screening kan ook nadien steeds veilig gebeuren.
Prothesen:
Bij het plaatsen van een prothese kunnen enkele mogelijke complicaties optreden. Een nabloeding kan leiden tot fysiek ongemak, en indien dit significant is, kan een heringreep nodig zijn om het bloed te verwijderen. Infecties rond het implantaat zijn zeldzaam, vooral bij plaatsing langs de borstplooi, en kunnen meestal worden behandeld met de juiste antibioticatherapie. In ernstige gevallen kan het echter nodig zijn om de prothese te verwijderen, gevolgd door een 'cool down'-periode voordat een nieuwe prothese wordt geplaatst.
Het lichaam vormt rond elke prothese een laagje littekenweefsel, bekend als het kapsel. Dit treedt op bij iedereen en vormt vaak geen probleem. Wanneer het kapsel over verloop van tijd echter dikker wordt en gaat samentrekken spreken we van een kapselcontractuur. Hierdoor zal de borst hard, bolvormig en onnatuurlijk aanvoelen. Vaak zal ze ook fysieke klachten zoals pijn met zich meebrengen. Deze complicatie is een indicatie om het kapsel te verwijderen en de prothese te gaan vervangen of verwijderen. Oudere prothesen zijn hier meer vatbaar voor en heeft vaak te maken met veranderingen ter hoogte van de prothese zoals bijvoorbeeld een ruptuur. Een ruptuur kan echter ook optreden bij de prothesen die gebruikt worden in onze praktijk echter is dit risico gereduceerd tot ongeveer 1% over de eerste 15jaar. Een ingreep aan de borst kan tijdelijke of heel soms permanente veranderingen in de gevoeligheid van de tepel geven.
Borstvoeding is meestal niet verstoord, hoewel de kans op verminderde productie hoger is als de prothese langs de tepelhof is geplaatst. De levensduur van een prothese wordt momenteel geschat op 10 à 15jaar. Als u na deze periode geen problemen of last ondervindt van uw implantaten is er meestal geen reden om de prothese te vervangen. Het wordt echter sterk aanbevolen om vanaf dan jaarlijks een echografie te laten uitvoeren om de prothesen te evalueren.
Breast Implant Illness is een term die gebruikt wordt om een reeks vage symptomen en gezondheidsklachten te beschrijven die door sommige vrouwen worden gemelden na het plaatsen van borstimplantaten. De symptomen variëren en kunnen onder meer vermoeidheid, pijn, gewrichtsklachten, haaruitval en andere algemene klachten omvatten. Het concept is echter omstreden, en er is tot op heden geen enkel wetenschappelijke consensus over het bestaan van deze specifieke aandoening. Er is ook geen duidelijk causaal verband aangetoond tussen borstimplantaten en de gerapporteerde symptomen.
Een laatste en zéér zeldzame complicatie is het optreden van een ‘Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma’, een vorm van lymfeklierkanker die geassocieerd is met borstimplantaten. Dit soort lymfoom wordt vooral in verband gebracht met macro-getextureerde implantaten, die voor deze reden dan ook niet worden gebruikt in onze praktijk. De behandeling houdt over het algemeen in dat het implantaat en het aangetaste kapsel volledig worden verwijderd.
Lipofilling:
De problemen met lipofilling werden reeds eerder aangehaald. Verder zijn de klassieke complicaties met liposuctie ook hier van toepassing. Ook hier kan er ook steeds een nabloeding of infectie optreden.
Het is opnieuw belangrijk dat de instructies na de ingreep nauwgezet gevolgd worden alsook het nakomen van de follow-up afspraken zodat eventuele complicaties onmiddellijk met dr. Brondeel besproken kunnen worden en er navenant gereageerd kan worden.
Kosten
Indien u lijdt aan een aangeboren afwijking met uitgesproken asymmetrie of bijv. tubereuze borsten kan voor de ingreep een aanvraag tot terugbetaling ingediend worden. In alle andere gevallen wordt een borstvergroting steeds aanzien als een esthetische ingreep en is dit volledig door de patiënt zelf te dragen. De grootteorde van de kosten liggen in lijn met de actuele prijzen voor esthetische chirurgie en u ontvangt steeds een eerlijke en gedetailleerde prijsofferte.